Na początek - kulki w rosole
czyli dwie wersje pulpecików - mięsne i warzywne - zalane złocistym bulionem, w sam raz na zimowy posiłek - pyszne i pożywne! :)

Piątkowe, zimowe popołudnie... Plany na wieczór? - brak. Na szczęście w lodówce już chłodzi się małe co nieco :) Ale co z tego, kiedy w brzuchu pustka! – Może zupa? –odparła K otwierając lodówkę i dokładnie przeglądając jej zawartość. M w tym czasie przeciągała się na krześle. Z drugiego końca kuchni, leniwym tchnieniem rzuciła – A co z kulkami?? – Będą w rosole! I to w dwóch wydaniach… - krzyknęła entuzjastycznie K bez zastanowienia :)
No to do dzieła :) Plan na dziś jest prosty - Prawdziwy, pożywny rosół z dwoma rodzajami kulek :) Pierwsze, mięsne z dużą ilością zielonej pietruszki - ugotujemy. Drugie, warzywne, do których dodamy tez kuskus - usmażymy :) Będzie pysznie!
- 3 podudzia kurczaka (na mały garnuszek zdecydowanie wystarczy)
- 4 marchewki
- pietruszka
- ćwiartka selera
- 2 małe cebule
- pół pora
- dwa ząbki czosnku
- świeży lubczyk
- liście laurowe, ziele angielskie, sól
- pieprz kolorowy w kulkach (rzecz jasna :)) i pieprz świeżo mielony
Przygotowanie rosołu:
Kawałki kurczaka płuczemy pod letnią wodą i zalewamy zimną w garnku. Wrzucamy 3 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i kolorowego pieprzu i gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godziny, co jakiś czas zbierając szumowinę (ta taka pianka co powstaje podczas gotowania mięsa ;) Dodajemy całe umyte warzywa (marchew wrzuciłyśmy bez obierania, pozostałe - obrane). Na ogniu opalamy całe główki obranej cebuli i 2 ząbki czosnku (można je również obiec w piekarniku) - również lądują w garnku. Całość gotujemy kolejną godzinę, na małym ogniu (!!!), ważne aby tylko "pyrgał":) :) :) Na koniec doprawiamy wg uznania solą, listkami lubczyku i pietruszki. Przecedzamy, aby był klarowny.
Składniki na pulpety warzywne:
- cukinia
- 2 małe marchewki
- połówka pora
- 2 ząbki czosnku
- 3 duże łyżki ugotowanej kaszy kuskus
- bułka tarta (w razie jakby masa była za rzadka
Składniki na kulki mięsne:
- 20 dag wołowiny mielonej/ wg uznania może być też mięso drobiowe
- duży pęk natki pietruszki
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku
- pestki słonecznika (uprażone)
- garstka bułki tartej
Przygotowanie kulek mięsnych:
Pokrojoną drobno pietruszkę łączymy z mięsem, dodajemy jajko, 2 ząbki czosnku, ziarna słonecznika, przyprawy wg uznania ( u nas sól, pieprz czarny i ziołowy) oraz bułkę tartą, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Tak wykonane kulki gotujemy ok. 15 min w osolonej wodzie (możemy dodać do wody również ziele angielskie i listek laurowy)
Przygotowanie kulek warzywnych:
Na dużych oczkach tarkujemy cukinię, odciskamy sok, dodajemy starte na małych oczkach marchewki, wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Dodajemy kaszę kuskus, aby kulki lepiej się zlepiły, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ewentualnie dodajemy bułkę tartą dla złączenia. Formujemy kulki, które później podsmażamy na oleju (możemy je również upiec w piekarniku z termoobiegiem)
Tak przyrządzone kulki podajemy z ugotowanym rosołem :) Pyyyychaaa!!! Zarówno przed weekendowymi szaleństwami, jak i po :)
Smacznego!
Kulki
Kiedy następny przepis ??
OdpowiedzUsuńDzisiaj na surowe kulki rosolowe
Usuń