wtorek, 19 grudnia 2017

Karpik w migdałach

Kulkowa wersja karpia na wigilijnym stole,

czyli pyszna rybka marynowana w soku z pomarańczy, smażona w chrupiącej, migdałowej panierce. To wszystko podane z pieczonymi ziemniakami i salsą z mango - Kulki meldują gotowość na nadchodzące Święta!



Święta za pasem, a Kulki nadal nie zamknęły tegorocznego menu na Wigilię i tworząc nowe, czasami ekstremalne dania biją się z myślami  "a może tak rzucić wszystko i wyjechać w Bieszczady/ ewentualnie zamówić catering?" - Nie to nie w naszym stylu - odparła M spoglądając z pogardą na drugą Kulkę... - No tak, jak my później spojrzymy sobie w oczy... - wtórowała jej K. Jak też powiedziały, tak też zrobiły i na kilka dni przed Wigilią, Kulki stanęły na wysokości zadania i menu miały dopięte na ostatni guzik. Z tej okazji dzisiaj coś, czego na świątecznym stole nie może zabraknąć, a mianowicie Karpia -króla wigilijnego stołu w aromatycznej pomarańczowej nucie i chrupiącej migdałowej panierce, całość uzupełniają pieczone ziemniaczki i pikantna salsa z mango.


Składniki na 4 porcje:

  • 1 duży świeży filet karpia
  • 6 ziemniaków
  • dojrzałe mango
  • płatki migdałów
  • papryczka chilli
  • szczypior
  • koper
  • cytryna
  • pomarańcza
  • 2 jajka
  • olej rzepakowy, oliwa
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, przyprawa do ryb, trawa cytrynowa, rozmaryn, tymianek, płatki chilli, pieprz cayenne/papryka ostra

Karpia zamoczyć w wodzie odstawić na 2 h, następnie płat pokroić na 4 kawałki i natrzeć mieszanką przypraw: solą, pieprzem cytrynowym, trawą cytrynową, skropić połówką soku z cytryny i sokiem wyciśniętym z całej pomarańczy. Odstawić do przegryzienia smaków najlepiej na noc. Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy aby wraz ze skórką były bardziej chrupiące, kroimy w ósemki i przyprawiamy pieprzem cayenne/ ostrą papryką, solą oraz świeżym bądź suszonym rozmarynem, całość polewamy olejem/oliwą. Pieczemy w temp 200st przez ok 1h, do momentu aż ładnie się zarumienią.


W międzyczasie zabieramy się za salsę: wszystkie składniki drobno pokroić: mango, pół papryczki chilli (dla odważnych cała), koperek, szczypiorek, całość skropić połową cytryny/limonki/pomarańczy, dodać oliwę z oliwek, sól, pieprz, opcjonalnie suszone płatki chilli.


Na koniec zabieramy się za naszą gwiazdę wieczoru. Karpia panierujemy w posolonej mące, jajku i migdałach, tak aby powstała chrupiąca panierka, smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Układamy w kolejności: ziemniaki, ryba, salsa, ozdabiamy koperkiem, cytryną i... i zaczynamy wypatrywać pierwszej gwiazdki.





Merry Christmas/ Wesołych Świąt 
życzą Kulki-Mikołajki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz