Sałatka cezar inna niż wszystkie
Chrupiąca sałata, soczyste pomidorki, wędzone kawałki łososia a do tego chipsy z parmezanu i aromatyczne ziołowe grzanki. Już brzmi dobrze, a jeżeli to wszystko zalejemy wyrazistym sosem z anchois... To mamy niebo na talerzu :)
- Poniedziałek siłka, wtorek siłka, środa basen... - K przeglądała swój kalendarz w poszukiwaniu wolnego popołudnia w najbliższym tygodniu. Bezskutecznie - Kulki od jakiegoś czasu trwały usilnie w swoich postanowieniach, które wbrew pozorom nie były tym razem jedynie noworoczne :) - M, a może czwartek? Czwartek mam wolny? - dopytywała K swojej kompanki - Hmm, odpada, w czwartek to ja robię plecy i barki - odparła M przeżuwając suchego kurczaka z ryżem. Jednocześnie zatapiając się we wspomnieniach za soczystym burgerem wołowym z domowymi frytkami... - Dobra, koniec dyskusji. W piątek zaszalejemy i widzimy się u mnie na sałatce z jakimś hmm..serem? - zaproponowała z entuzjazmem K. - Ehmm.. i pomyśleć, że kiedyś z serem to my najbardziej lubiłyśmy kanapki na ciepło, a nie jakieś sałatki - odpowiedziała sceptycznie M, zupełnie nieświadoma tego, jakie pyszne zaskoczenie ją czeka.
Składniki na 2 porcje sałatki:
- sałata rzymska lub inny mix (do wyboru do koloru)
- 1 cebula dymka
- pomidorki koktajlowe
- kawałek łososia wędzonego na gorąco
- kawałek sera parmezan lub grana padano
- bagietka/bułka do grzanek
- łyżka oliwy z oliwek
- zioła: bazylia, oregano, rozmaryn
- pestki dyni do posypania
- świeża bazylia
Składniki do sosu:
- 1 żółtko
- 2 duże kapary
- 3 anchois
- pół łyżeczki cukru
- 150 mln oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- łyżeczka musztardy dijon
- 2 ząbki czosnku
- sok z połówki cytryny
- pieprz, sól
Sałatę kroimy lub rwiemy na drobno. Pomidorki kroimy w ósemki, a cebulkę w piórka - dodajemy do naszej sałaty. Na wierzch wrzucamy kawałki łososia i zabieramy się za przygotowanie grzanek. Kawałki bagietki rwiemy na różnej wielkości kawałki lub kroimy w kostkę (jak wygodniej :), wykładamy na blasze, skrapiamy oliwą i przyprawiamy ziołami (bazylia, oregano, rozmaryn). Całość mieszamy i podpiekamy w piekarniku w temperaturze 150 stopni przez ok 30min (sprawdzając aby grzanki były chrupkie, a nie twarde).
Parmezan ścieramy na małych oczkach, wykładamy niewielkie porcje na mocno rozgrzaną i suchą patelnię (zero tłuszczu!), wolno smażymy na małym ogniu, aż uznamy iż ładnie się odklejają żeby je przewrócić. Jasne ściągamy z patelni i czekamy aż wystygną i szybko zrobią się chrupiące.
Wszystkie składniki sosu (oprócz oleju) zmiksować, po czym pomału wtłaczać olej w celu uzyskania konsystencji rzadkiego majonezu. Wskazówka! W razie rozwarstwienia sosu dolewamy ciepłej wody i miksujemy aby wszystko się połączyło/ lub gdy sos jest za gęsty powtarzamy powyższą czynność. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatę, dorzucamy grzanki i chipsy z parmezanu, posypujemy pestkami dyni i ozdabiamy bazylia.
Kulki :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz