sobota, 17 listopada 2018

Zapiekane nachosy

Nachosy zapiekane pod górą dobroci

Chrupka przekąska z dodatkiem pomidorów, oliwek, kukurydzy, jalapeno... Całość zapieczona pod mieszanką ulubionych serów. Podana z aromatycznym guacamole - stworzy nam idealny sobotni wieczór.



Sobotni wieczór miał być chwilą wytchnienia po ciężkim tygodniu. Kulki leżały na kanapie z butelką wina pod pachą. W tv leciała na zmianę Kuchnia+ i Food Network. K właśnie sięgała po telefon żeby zamówić pizzę, kiedy sielankę przerwał dźwięk wiadomości od friendsów. - Będziemy za pół godz! - K odczytała na wyświetlaczu i dodała z żalem zwracając się do swojej kompanki - M! Ale co my teraz zrobimy? - Jak to co? Naszą przekąskę kryzysową. Zapraszam do kuchni - odparła ze stoickim spokojem M wskazując na drzwi. Ten przepis jest dowodem na to, że nachosy tak jak cukier czy mąka powinny być podstawowym składnikiem w kuchni :) Możemy dodać do nich dosłownie wszystko i mamy gotową idealną przekąskę na wizytę niespodziewanych gości. Dzisiaj nasza kulkowa wersja exclusive, którą możecie jeszcze dzisiaj zaskoczyć znajomych :) Powodzenia!


Składniki na jedną blachę nachosów:

  • 2 paczki nachosów
  • kulka mięsa mielonego (najlepiej indyk)
  • puszka pokrojonych pomidorów
  • marynowane papryczki jalapeno
  • puszka słodkiej kukurydzy
  • oliwki (czarne, zielone)
  • kilka kaparów (ze słoika)
  • dymka cebuli + szczypiorek
  • mozzarella (tarta lub kulka)
  • opcjonalnie: ser feta
  • garść szpinaku lub rukoli
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano i ulubione :) 

Guacamole:

  • 2 avocado
  • limonka
  • jeden pomidor
  • ząbek czosnku
  • cebulka czosnkowa
  • musztarda, oliwa
  • przyprawy: sól, pieprz


Zaczynamy od przygotowania sosu mięsny al'a bolognese: podsmażamy cebulkę, a gdy się zeszkli dodajemy mięso. Trzymamy kilka minut na ogniu, na koniec dodajemy pomidory z puszki i przyprawy do smaku (sól, pieprz, oregano).


Na papier do pieczenia wykładamy nachosy tak aby równomiernie pokryć całą blachę. Następnie polewamy je przestygniętym sosem mięsno-pomidorowym. Na wierzch ląduje kukurydza, pokrojone w plasterki papryczki jalapeno, oliwki i kapary. Całość posypujemy ulubionymi serami (my użyłyśmy startej mozzarelli i fety) i ulubionymi przyprawami (np. słodka papryka). Blachę z nachosami wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez ok 20-30 min w temp 180st.


Przepis na guacamole znajdziecie pod przepisem na słone gofry. Dla przypomnienia: avocado zgniatamy widelcem, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, sok z całej limonki, pomidor skrojony w kostkę i drobno posiekaną cebulkę, doprawiamy oliwą, łyżeczką musztardy, solą i pieprzem. 


Gotowe nachosy podajemy z guacamole, ketchupem bądź naszym ukochanym majonezem. Z przykrością przyznajemy, że z tym ostatnim smakują najlepiej... :)



Kulki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz