piątek, 29 grudnia 2017

Krewetki imprezowe

Krewetki królewskie w pikantnej marynacie, 

smażone z salami, pomidorkami koktajlowymi i papryczką chilli. A to wszystko zalane lampką białego wina z dodatkiem śmietankowego masła... Prosty, szybki, a przede wszystkim idealny pomysł na przywitanie Nowego Roku.



- Rękawice narciarskie masz? - Są! - A kask i gogle? - Yyyy wypożyczy się... - A zapas bandażu elastycznego i maść na stłuczenia? - usilnie dopytywała się K. W tym roku Kulkom przyszło spędzać noc sylwestrową oddzielnie. I kiedy K zastanawiała się, w którym dresie będzie się bawić do rana w zaciszu domu, M pakowała się na wyjazd w góry. Sylwestrowy wspólny toast wzniosą w tym roku na odległość. - iii 2 stycznia wracasz i spotykamy się na uroczystej kolacji? Tak? - dopytywała się K - Oczywiście, a czym umilimy sobie ten początek roku? - No jak to czym? Krewetkami - bez chwili zastanowienia odpowiedziała M.


Składniki na 2 porcje:

  • opakowanie krewetek królewskich (ale mogą też być spokojnie mniejsze sztuki)
  • sos do marynaty krewetek: sambal lub ajvar
  • chorizo lub salami (może być np. z orzechami)
  • świeża papryczka chilli lub suszone płatki
  • pół kostki masła śmietankowego
  • białe wino półwytrawne 
  • pomidorki koktajlowe
  • 2 szalotki
  • szczypior
  • limonka
  • rukola
  • bagietka
  • parmezan
  • przyprawy: sól, pieprz, płatki chwilii, trawa cytrynowa
  • opcjonalnie: koper włoski, oliwa, cytryna


Rozmrożone krewetki oczyszczamy i marynujemy ok 2-3h w dowolnym gotowym sosie ostrym paprykowym (np. Ajvar lub Sambal). Na Patelni rozgrzewamy łyżkę oleju/oliwy, dodajemy kawałeczek masła i podsmażamy pokrojone w kostkę salami z orzechami/chorizo, szalotkę, na końcu dodając papryczkę chilli. 


Gdy nasza zasmażka jest gotowa wrzucamy pomidorki koktajlowe i krewetki. Pamiętajmy aby proces ich obróbki termicznej był krótki aby były delikatne i soczyste. Całość zalewamy lampką wina i lekko podgotowując dodajemy resztę masła w kawałkach. Kulki do tego przepisu zużyły pół kostki aby sos był maślany (jednak nie tłusty). Ciągle mieszając zaciągamy sos, aby zrobił się gęstszy i kremowy. 


Całość doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, trawą cytrynową i połową limonki, posypujemy szczypiorkiem. Danie podajemy w głębokich talerzach z dużą ilością sosu i garścią rukoli na wierzchu. Posypujemy startym parmezanem i voilà wykwintna kolacja gotowa! Danie idealne na każdą okazję, zwłaszcza teraz w okresie noworocznym. Koniecznie spróbujcie.





Szampańskiej zabawy Sylwestrowej!
życzą Kulki w Rosole

2 komentarze: