piątek, 26 sierpnia 2016

Cukinio-placki

Placuszki z cukinii, czyli letnich smaków ciąg dalszy

Dorodne cukinie prosto z ogródka, do tego ser żółty i świeży koper... Przepis banalnie prosty, a efekt? Chrupiące serowo-cukiniowe placki, których nie może zabraknąć na żadnym letnim stole (czyt. niebo w gębie w cukiniowej postaci :)



W pewnej malowniczej wsi, tuż przy pograniczu z Litwą... - Marian, czy ty widziałeś jak nam cukinia się rozszalała w tym roku? - Tesiu, dzwoń do K, niech dzieci wpadną, warzyw wezmą, żeby się nie zmarnowało! - rozprawiali entuzjastycznie rodziciele K... i tak, kilka godzin później wracały już Kulki czerwoną polówką z Gib, obładowane pysznościami prosto z ogródka po sam dach. Po drodze snuły ambitne plany, jak to przyrządzą 'pesce crudo z labraksa z solirodem mietą i rzodkiewką'... (serio, to oprócz mięty i rzodkiewki nic z tego nie rozumiemy) Po zajechaniu do domu, jak zawsze wielkie plany zderzyły się z rzeczywistością.. - Dawaj K, zrobimy coś na szybko bo umieram z głodu! - wykrzyczała M. - Wiedziałam, że tak będzie! No i masz babo placek! Z cukini of course... Szybki przepis na każdy rodzaj głodu :)


Składniki na 20 placuszków

  • 1 duża cukinia lub 2 małe prosto z ogródka (nie musimy powtarzać, że mamy dojścia do spoko producenta spod samej litewskiej granicy) 
  • cebula cukrowa 
  • 20 dag startego żółtego sera
  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 2 jajka (tak jak w punkcie pierwszym)
  • spooooro koperku
  • sól, pieprz
  • jogurt grecki


Cukinię myjemy, obieramy itp... Ścieramy na dużych oczkach, solimy i czekamy aż puści sok (na Bolka oko, pół godziny wystarczy). Następnie odsączamy z nadmiaru wody... W międzyczasie możemy zająć się resztą. Cebulę i koperek kroimy w drobną kostkę, na tarce (duże oczka) ścieramy ser żółty.



Wszystkie składniki (cukinię, cebulę, ser, koperek, mąkę, jajka) łączymy... Jeżeli masa jest jest za rzadka - dodajemy jeszcze trochę mąki, aby konsystencja była gęsta i gładka. Pieprzymy (tym razem nie głupoty) i solimy do smaku. Możemy dodać oczywiście również inne swoje ulubione przyprawy - paprykę słodką, czosnek w proszku, zioła prowansalskie... Czego dusza zapragnie :)


Dzisiaj dość nietypowo i fit, gdyż nasze placuszki zostały usmażone na oleju kokosowym. Z racji tego, że wszystkie placki lubią sączyć tłuszcz (tak, jak i Kulki...hlip hlip :( ), my wybrałyśmy mniejsze zło, a nawet dobro - jakim jest kokos. Koniecznie spróbujcie! A teraz mała dygresja: oszalałyśmy na punkcie oleju kokosowego właśnie! Próbowałyśmy już go jako pilling (olej+cukier+miód), balsam do ust, oliwkę do smarowania ciała, maskę na włosy, a nawet zastąpiłyśmy nim tradycyjną piankę do golenia. Efekty? Mega super! Polecamy! A teraz wracamy do przepisu... :)


Cukiniowe placki najlepiej smakują na ciepło. - Ale tak same placki, bez mięsa? - nieśmiało zapytała M ze łzami w oczach... - Tak dzisiaj zdrowo i lekko - odpowiedziała K. - I  żadnej sałaty do tego... Chociaż pomidora - kontynuowała. Wybór zostawiamy Wam :) Podajcie placuszki, jako danie główne z kleksem (he he) śmietany, albo jako dodatek do schabowego, mielonego czy też przekąska na grilla. Wszystko w Waszych rękach :)




Kulki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz