piątek, 24 czerwca 2016

Truskawa na rukoli

Letnia sałatka z truskawkami

a dodatkowo soczyste morele, delikatna wątróbka drobiowa, rukola, prażone migdały... To wszystko z zabójczo smacznym dressingiem ze świeżej mięty. Sałatka najlepiej smakuje podawana w ogrodzie, ewentualnie na pikniku w parku. Czego chcieć więcej w letnie popołudnie?



No i mamy lato w pełni. Upały dają o sobie znać, żar się z nieba leje i pot z czoła też. Dzieciaki wesoło wybiegają dzisiaj ze szkół z okrzykiem "wolność!!!". Znajomi planują wakacyjne urlopy na Ibizie czy w innym Dubaju. Wszyscy polscy Janusze już prasują swoje biało-czerwone szaliki na jutrzejszy mecz. A Kulki? A Kulki robią to co umieją najlepiej - leniuchują na leżakach w ogrodzie. - M a może byśmy tak coś zjadły? - odparła przeciągając się K - No coś można by przekąsić. Co proponujesz milordzie? - odpowiedziała M otwierając jedno oko. - Coś dobrego - postanowiła K.   



COŚ DOBREGO, definicja by Kulki :"Główny i zarazem najobfitszy posiłek w ciągu dnia, podawany najczęściej między godziną 17 a 23. Tradycyjnie spożywany jest w pozycji leżącej lub pół-leżącej, często przed odbiornikiem telewizyjnym. Obecnie do tradycyjnej formy podania dołączył również zwyczaj serwowania „czegoś dobrego” z napojami alkoholowymi." Dlatego, żeby nie łamać tradycji, Kulki postawiły dzisiaj na mięso (wątróbka - nie krzywić się!) i świeże dodatki. Zdrowo i pożywnie! Zimne napoje alkoholowe na deser :)


Składniki:

  • wątróbka drobiowa
  • garść słodkich truskawek
  • rukola (najlepiej prosto z ogródka, choćby od sąsiadów)
  • płatki migdałów
  • ser bałkański
  • 4 dojrzałe morelki
  • garść świeżych listków mięty
  • łyżka miodu naturalnego
  • szklanka mleka
  • sól, pieprz,
  • bagietka drwala
  • awocado, limonka, bataty i drewno na opał (na potrzeby zdjęć)


Zaczynamy od wątróbki... tak wiemy, że słabo się prezentuje ale nie skreślajmy "koleżanki".... Naprawdę super pasuje do tej sałatki, jest delikatnym przełamaniem i fajną kombinacją - musicie nam uwierzyć na słowo :) Wątróbkę moczymy w mleku ok 2 godzin (a jeszcze lepiej całą noc) aby była delikatniejsza - takie złote rady wyniesione z domu rodzinnego :) W międzyczasie możemy uprażyć na suchej patelni nasze płatki migdałów.


Przygotowujemy resztę składników (mycie, obieranie, płukanie, wąchanie, podjadanie, krojenie itp itd człowiek się więcej narobi, niż przy smażeniu schabowego). Ale po kolei... 2 morele rozdrabniamy i wrzucamy do naczynia, w którym przyrządzimy dresing do naszej sałatki. Pozostałe kroimy w większe kawałki, najlepiej ćwiarteczki. Tak samo postępujemy z truskawkami :)


Do dresingu, oprócz morelek, potrzebna nam będzie jeszcze mięta, którą drobno szatkujemy. Dodajemy łyżkę miodu naturalnego, 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżkę octu balsamicznego i tradycyjnie - sól, pieprz i płatki chilli do smaku. Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki, żeby smaki się ładnie "przegryzły". Możemy również całość zblendować. My przyrządzałyśmy sałatkę w polowych warunkach, gdzie nie miałyśmy takich gadżetów jak blender :(


Wracając do wątróbki - smażymy na oleju, ok 15min. aż zmieni kolor na ciemnobrązowy (ale nie spalony-czyt. podpalany), ewentualnie grillujemy. Pamiętajmy, aby doprawić ją solą i pieprzem, ale dopiero po usmażeniu! Wykładamy rukolę, a na nią: morele, truskawki, wątróbkę, pokruszony ser. Na wierzch polewamy sosem i posypujemy lekko prażonymi migdałami. Podajemy ze świeżym pieczywem, lub chipsami z batata (żeby nie było, że jest tylko dekoracją na zdjęciach :) 





Enjoy the meal
Kulki



Milion smaków truskawek - edycja trzecia W krainie miodem płynącej...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz