sobota, 11 stycznia 2020

Łosoś teriyaki

Pieczona rybka w kolorowym towarzystwie, 

czyli łosoś w aromatycznej marynacie teriyaki z dodatkiem m.in. imbiru, miodu i sosu sojowego. Do tego smażony ryż z warzywami i... i prosty, szybki, a przede wszystkim mega smaczny niedzielny obiad mamy gotowy!



I za nim Kulki się zorientowały - były o kolejny rok starsze... Media z każdej strony krzyczały, że mamy już 2020, a co za tym idzie - przed dziewczynami odsłaniała się wizja 30stki na karku... Jednak póki co - Kulki z powodzeniem stosowały mechanizm obronny, jakim jest wyparcie i celowo posługiwały się nadal kalendarzami z 2019. Grunt to dobre nastawienie. K świeżo po powrocie z egzotycznej Tajlandii nieustannie wracała wspomnieniami do piaszczystych plaż i aromatów street foodu. Natomiast M sklejała kartony przygotowując się do przeprowadzki. - M! Już patrzeć na pad thaia nie mogę, brakowało mi naszego klasyka - schabowego! - K podsumowała swoją barwną azjatycką opowieść - No to masz pecha kochanieńka, bo dzisiaj kotleta nie będzie! Nowy rok, stare my, a na talerzu jak zawsze kolorowo! - M odpowiedziała z entuzjazmem przyjaciółce - Inny region, ale podobne klimaty - łosoś teriyaki poleca się na niedzielny obiad!


Składniki dla 2 osób:


  • Łosoś filety - ok. 200-250g
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 torebki ugotowanego ryżu
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1/4 papryki czerwonej
  • pół marchewki
  • pęczek szczypioru
  • papryczka chilli
  • łyżka masła
  • sól/pieprz


Z łososia odcinamy skórę i dzielimy na mniejsze kawałki. W naczyniu mieszamy 3 łyżki sosu sojowego, miód, sok z cytryny, imbir, jeden ząbek czosnku i pół papryczki chilli drobno pokrojonej (bez pestek). Tak przygotowaną marynatą nacieramy naszego łososia i odstawiamy na ok. godzinę do lodówki. Po tym czasie pieczemy rybę w 200st z termoobiegiem ok. 15min. W międzyczasie przygotowujemy ryż... 


Na łyżce masła podsmażamy wyciśnięty drugi ząbek czosnku. Po chwili dodajemy marchewkę pokrojoną w słupki (jak na zdjęciu), smażymy na średnim ogniu stale mieszając. Po ok. 2min dodajemy paprykę pokrojoną również w słupki. Na koniec na patelni ląduje kukurydza, a zaraz po niej ugotowany ryż. Zwiększamy ogień, dodajemy dwie łyżki sosu sojowego, dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą i smażymy tak całość ok 3 minut. Po tym czasie dodajemy drobno pokrojony szczypiorek.


Upieczonego łososia wykładamy na podsmażonym ryżu. Całość skrapiamy cytryną. Podajemy z ulubioną sałatką np. z rukoli i granata, albo po prostu - garścią pomidorków koktajlowych.




Kulki

3 komentarze:

  1. Fajny przepis na szybki i smaczny obiad.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba tak podanego łososia jeszcze nie miałem okazji jeść, ale muszę na pewno spróbować. W sumie jestem wielkim fanem jeśli chodzi o dania rybne. Bardzo mi się także pododają przepisy z https://mowisalmon.pl/przepisy/ gdzie właśnie bez problemu przygotować możemy łososia na różny sposób.

    OdpowiedzUsuń