czwartek, 5 lipca 2018

Tabule pełna mięty

Orzeźwiająca letnia sałatka

Dojrzałe pomidory, kuskus, cytryna i dużo świeżej mięty. Tabbouleh/tabule/tabuli, bo o niej mowa, to mocno orzeźwiająca sałatka, idealna na upalne dni. Szybka i prosta - w sam raz na zbliżający się weekend. Od razu proponujemy przygotować większą porcję... :)



Lato zagościło u Kulek na dobre. Zanim się obejrzały minął czerwiec a wraz z nim najdłuższe dni w roku. Lipiec nastrajał je zawsze nostalgicznie - zapewne to za sprawą kolejnych urodzin M. Kiedy więc w końcu znalazły wolne popołudnie, postanowiły oddać się tym refleksjom na dobre - K czy Ty wiesz, że kolejny rok za mną? - zaczęła swój wywód M, nie zwracając uwagi na K, która krzątała się w kuchni w poszukiwaniu korkociągu. - Kolejne lato, kolejne wakacje i kolejne urodziny... K kiedy to zleciało? - kontynuowała M, kiedy K zabrała się w końcu za otwieranie czerwonego wina... - Masz tak czasem, że czujesz jakby ci życie uciekało przez palce, że wszystko za szybko się dzieje, że coś cię omija, że nie poświęcasz dużej uwagi sprawom naprawdę ważnym, że nie... - CHOLERA! - przerwała jej momentalnie K, która właśnie wylała na siebie pół butelki czerwonego wina! - Magda, ale jak ja to zmyje?! - refleksyjny nastrój Kulek prysnął w jednej chwili.



Składniki:


  • szklanka kaszy kuskus 
  • 4 pomidory malinowe
  • sok z połówki cytryny
  • pęk drobnego szczypiorku
  • minimum dwie garści mięty
  • 3 bułki typu ciabatta
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, olej/oliwa



Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem zgodnie z proporcjami na opakowaniu, odstawiamy pod przykryciem aby napęczniała. Piekarnik nagrzewamy do 180st z termoobiegiem. Pomidory sparzamy i zdejmujemy z nich skórkę. Kroimy je w kostkę, pozbywając się nadmiaru gniazd nasiennych. Następnie zajmujemy się miętą i szczypiorkiem - szatkujemy drobno i dorzucamy do pomidorów.

Pokrojone ciabatty smarujemy delikatnie olejem/oliwą i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Po wierzchu możemy obsypać również parmezanem. Wstawiamy na ok. 10-15 min do piekarnika, aby się zarumieniły. W misce łączymy - ostygniętą kaszę kuskus, pomidory, miętę, szczypior, wyciśnięty sok z cytryny, 1-2 łyżki oleju/oliwy oraz sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy. Tabule musi być mocno wilgotne i kwaskowate. Doprawiamy wg uznania i wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje mocno schłodzone. Podajemy z ostygniętymi grzankami, bądź jako dodatek do mięs z grilla.


Tabule możemy modyfikować wg swoich potrzeb - cudownie smakuje również w połączeniu ze świeżym ogórkiem bądź papryką. Zasada jest jednak prosta - podstawa tej sałatki to duuuużo świeżej mięty i cytryna - tego nie może zabraknąć :)





Kulki 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz