poniedziałek, 26 marca 2018

Wielkanocne babeczki inaczej

Babeczki z jajami,

czyli wytrawne muffinki z papryką, suszonymi pomidorami, serem korycińskim i sporą garścią szczypiorku. Wszystkie dodatki zalane masą jajeczną i zapieczone na złocisty kolor. Idealna przystawka nie tylko na wielkanocnym stole :)



M wykonywała właśnie akrobacje na drabinie ściągając firanki do prania, kiedy rozległo się pukanie do drzwi. Zdążyła tylko krzyknąć "otwarte" by chwilę później, jedną nogą niefortunnie stanąć na parapecie. Tracąc równowagę, w ostatniej chwili próbowała złapać się jeszcze firanki... Na nic zdały się jej próby bo w jednym momencie, z wielkim hukiem, wylądowała na podłodze wraz z miską wody, papierowymi ręcznikami, firanką i...karniszem :) Lekko oszołomiona otworzyła oczy, gdy nad nią pochylała się już K - No pukam i pukam, a ty leżysz! - przywitała ją rozżalona - Jaki tu bajzel! Wstawaj, koniec leżakowania. Przyniosłam świeże jaja od chłopa! - dodała wyjmując zakupy. M zagryzła wargi powstrzymując wielkanocny wybuch złości... :)


Składniki na 8-10 babeczek:

  • 3 jajka (od chłopa/baby jak kto woli)
  • ok. 6 suszonych pomidorów ze słoika
  • czubata łyżka startego sera żółtego
  • ćwiartka papryki czerwonej
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • spora garść szczypioru
  • 100-150g ulubionego sera np. koryciński/gorgonzola/kozi
  • świeża rzeżucha
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz


Piekarnik nastawiamy na 180st góra-dół. W międzyczasie zajmujemy się naszymi dodatkami. Paprykę, suszone pomidory, ser (my użyłyśmy korycińskiego z czarnuszką) oraz szczypiorek kroimy w drobną kostkę. Następnie oddzielamy żółtka od białek. W misce łączymy ze sobą nasze drobno pokrojone dodatki, starty ser żółty, żółtka, śmietankę oraz szczyptę soli i pieprzu. 

Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę i dodajemy je delikatnie do miski z naszym farszem. Mieszamy ostrożnie jedynie do połączeni składników. Foremki do muffinek (silikonowe, ceramiczne bądź metalowe) smarujemy olejem i wykładamy do nich naszą masę jajeczną.


Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok 20-25min. do uzyskania ładnego, złocistego koloru. Wyjmujemy z foremek, kiedy babeczki są już lekko przestygnięte (ciepłe rozpadają się przy wyjmowaniu).


Jajeczne babeczki podajemy obsypane świeżą rzeżuchą. Wyśmienicie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest to idealne urozmaicenie tradycyjnego wielkanocnego stołu oraz ciekawa alternatywa śniadaniowa.


Wesołego jajka życzą Kulki!
Dekoracje wielkanocnych potraw

2 komentarze:

  1. Czemu natrafiłam na ten post po wielkanocy :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można go wykorzystać również jako alternatywa śniadaniowa :)

      Usuń