wtorek, 24 października 2017

Stół pełen słodkości

Sweet, sweet, so sweet

Słodki stół to modny i ciekawy dodatek do każdej imprezy. Kiedy w grę wchodzi baby shower – to wręcz obowiązkowy element. Na moment zapominamy o kaloriach, ważne by było słodko i różowo! Muffinki, tiramisu, cake pops, mini beziki i karmelowy popcorn… Powtarzając w myślach "od jutra dieta", dzisiaj jesteśmy w niebie😊



I kiedy ktoś rzuci hasło „robimy imprezę”, nie trzeba Kulkom dwa razy powtarzać. Już układają w głowach menu, już kleją dekoracje, pompują balony i rozsyłają zaproszenia. Nie obce im wszelkiego rodzaju urodziny, imieniny, chrzciny i parapetówki. Opanowane mają już wieczory panieńskie i nawet z weselem też się zmierzyły. Można rzecz – Kulki to  dwuosobowa firma, do tańca i do różańca. Więc kiedy pewnego spokojnego wieczoru rozległ się dzwonek telefonu, a na wyświetlaczu pojawiła się Asia, siostra K – wszystko było już jasne. Po kilku minutach telefonicznej rozmowy, K ze stoickim spokojem odparła - Jest ciąża, będzie dziecko, trzeba zorganizować baby shower i duuuży słodki stół. Kulki z uśmiechem na ustach zakasały rękawy i zajęły się planowaniem. Efekty kolejnego przedsięwzięcia "Kulki Party Planner Company" przedstawiamy poniżej. 


1. Beziki z malinowym kremem
  • przepis na bezę - skorzystajcie z naszego przepisu na bezę. Postępujeci tak samo jak przy dużej bezie. Wykorzystajcie rękaw cukierniczy lub zwykłą torebkę śniadaniową z przeciętym rogiem, aby uformować na papierze do pieczenia zgrabne beziki
  • 250ml śmietanki 30-36%
  • 250g mascarpone
  • śmietan-fix
  • czubata łyżka cukru pudru
  • garść świeżych malin
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy śmietan-fix i cukier puder. Miksujemy już na mniejszych obrotach dodając po łyżce mascarpone. Na koniec dodajemy maliny i już łyżką łączymy je z kremem. Odstawiamy na min. pół godziny do lodówki. Upieczone i ostudzone beziki przekładamy malinowym kremem.




2. Cake pops (czyli ciasteczkowe kulki na patyku)

  • 300g kruchych ciasteczek
  • dwie łyżki mascarpone
  • 1 łyżka nutelli
  • 1 łyżka masła
  • 2x tabliczka czekolady mlecznej
  • ozdoby do dekoracji, długie wykałaczki/słomki
Ciasteczka blendujemy lub bardzo dokładnie kruszymy. Dodajemy mascarpone i nutellę, ręcznie łączymy składniki i formujemy kulki (w razie jakby masa słabo się lepiła, dodajemy więcej nutelli). Wykładamy na płaski talerz i trzymamy godzinę (nie dłużej) w zamrażalniku. W międzyczasie w kąpieli wodnej roztapiamy czekolady, dodajemy do nich łyżkę masła. Kiedy czekolada będzie już gładką masą: zanurzamy w niej końcówkę patyka/słomki i przyciskamy mocno do zmrożonej kulki aby się przykleiła. Gdy zastygnie, zanurzamy naszego lizaka w czekoladzie, czekamy aż nadmiar spłynie i dekorujemy (wiórki kokosowe, kolorowe posypki itp). Wstawiamy do wysokiej szklanki i umieszczamy w lodówce.


3. Popcorn karmelowy


  • 150g ziaren popcornu
  • 200g cukru brązowewgo
  • 100g masła
  • 2 łyżki miodu
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • płaska łyżeczka soli
W garnku o dużej średnicy przygotowujemy popcorn wg instrukcji. W oddzielnym rondelku roztapiamy masło, dodając w międzyczasie cukier, sól i miód. Stale mieszamy aż wszystkie składniki się połączą a cukier dokładnie rozpuści. Gdy karmel jest już gotowy zdejmujemy go z ognia i dodajemy sodę. Mieszamy jeszcze chwilę, po czym polewamy nim nasz gotowy popcorn w garnku. Mieszamy aż pokryje dokładnie wszystkie uprażone ziarna. Wysypujemy go na dwie blaszki pokryte papierem do pieczenia i obie na raz wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 100st. Trzymamy tak godzinę, co kilkanaście minut przewracając popcorn, aby zarumienił się z każdej strony. 




4. Deserki tiramisu

  • ok. 200g okrągłych biszkopcików
  • 250ml śmietanki 30%
  • 250g mascarpone
  • łyżka cukru pudru
  • gorzka czekolada
  • kubek kawy bez cukru
  • kakao
Przygotowujemy krem straciatella. Ubijamy schłodzoną śmietankę, dodajemy łyżkę cukru pudru i mascarpone. Miksujemy wszystkie składniki. Na koniec dorzucamy dwie czubate łyżki startej gorzkiej czekolady. Na dnie naczynka deserowego układamy biszkopty, nasączamy je kawą. Na wierzch wykładamy krem i powtarzamy warstwy. Całość posypujemy kakao.




5. Czekoladowe babeczki z różowym kremem


  • 350g mąki tortowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • pół szklanki cukru
  • pół kostki roztopionego masła
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 jajka
  • nutella
  • czekoladki kinder (ze słynnym chłopcem na opakowaniu)
  • krem: 250ml śmietanki 36%, 250g mascarpone, czubata łyżka cukru, różowa galaretka (suchy proszek)
W dużej misce łączymy suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, soda, cukier, kakao). W oddzielnym naczyniu mieszamy roztopione masło z jajkami i maślanką. Mokre składniki wlewamy do suchych. Mieszamy przez moment, aby wszystkie składniki się połączymy. Dodajemy pokruszone kinderki. Do foremek wykładamy łyżkę masy, następnie łyżeczkę nutelli i ponownie łyżkę masy. Muffinki wkłasamy do piekarnika rozgrzanego do 200st, pieczemy ok 15-20min. Dekorujemy dowolnym kremem. My ubiłyśmy śmietanę, dodałyśmy cukier i mascarpone, a na koniec pół opakowania wiśniowej galaretki (proszek).




Kulki Party Planner Company :)
P.s. Służymy pomocą w organizacji imprez

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny wpis, dużo fajnych inspiracji, które można wykorzystać na swoim weselu a u Was dodatkowo i przepis - BRAWO WY. Jako fotograf ślubny zawsze chętnie fotografuje słodkie stoły, czasem zdarza się również ustrzelić przy nich ciekawe zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis :) na pewno przyda się na Słodki stół na komunie

    OdpowiedzUsuń