niedziela, 7 lutego 2016

Kulki w rosole



Na początek - kulki w rosole

czyli dwie wersje pulpecików - mięsne i warzywne - zalane złocistym bulionem, w sam raz na zimowy posiłek - pyszne i pożywne! :)




Piątkowe, zimowe popołudnie... Plany na wieczór? - brak. Na szczęście w lodówce już chłodzi się małe co nieco :) Ale co z tego, kiedy w brzuchu pustka! – Może zupa? –odparła K otwierając lodówkę i dokładnie przeglądając jej zawartość. M w tym czasie przeciągała się na krześle. Z drugiego końca kuchni, leniwym tchnieniem rzuciła – A co z kulkami?? – Będą w rosole! I to w dwóch wydaniach… - krzyknęła entuzjastycznie K bez zastanowienia :)

No to do dzieła :) Plan na dziś jest prosty - Prawdziwy, pożywny rosół z dwoma rodzajami kulek :) Pierwsze, mięsne z dużą ilością zielonej pietruszki - ugotujemy. Drugie, warzywne, do których dodamy tez kuskus - usmażymy :) Będzie pysznie!



Składniki na rosół (dla 4 osób):
  • 3 podudzia kurczaka (na mały garnuszek zdecydowanie wystarczy) 
  • 4 marchewki
  • pietruszka
  • ćwiartka selera
  • 2 małe cebule
  • pół pora 
  • dwa ząbki czosnku
  • świeży lubczyk
  • liście laurowe, ziele angielskie, sól
  • pieprz kolorowy w kulkach (rzecz jasna :)) i pieprz świeżo mielony

Przygotowanie rosołu: 


Kawałki kurczaka płuczemy pod letnią wodą i zalewamy zimną w garnku. Wrzucamy 3 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i kolorowego pieprzu i gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godziny, co jakiś czas zbierając szumowinę (ta taka pianka co powstaje podczas gotowania mięsa ;) Dodajemy całe umyte warzywa (marchew wrzuciłyśmy bez obierania, pozostałe - obrane). Na ogniu opalamy całe główki obranej cebuli i 2 ząbki czosnku (można je również obiec w piekarniku) - również lądują w garnku. Całość gotujemy kolejną godzinę, na małym ogniu (!!!), ważne aby tylko "pyrgał":) :) :) Na koniec doprawiamy wg uznania solą, listkami lubczyku i pietruszki. Przecedzamy, aby był klarowny.


Składniki na pulpety warzywne:

  • cukinia 
  • 2 małe marchewki 
  • połówka pora 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 duże łyżki ugotowanej kaszy kuskus 
  • bułka tarta (w razie jakby masa była za rzadka 

Składniki na kulki mięsne: 

  • 20 dag wołowiny mielonej/ wg uznania może być też mięso drobiowe 
  • duży pęk natki pietruszki 
  • 1 jajko 
  • 3 ząbki czosnku 
  • pestki słonecznika (uprażone) 
  • garstka bułki tartej 


Przygotowanie kulek mięsnych: 
Pokrojoną drobno pietruszkę łączymy z mięsem, dodajemy jajko, 2 ząbki czosnku, ziarna słonecznika, przyprawy wg uznania ( u nas sól, pieprz czarny i ziołowy) oraz bułkę tartą, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Tak wykonane kulki gotujemy ok. 15 min w osolonej wodzie (możemy dodać do wody również ziele angielskie i listek laurowy)


Przygotowanie kulek warzywnych:
Na dużych oczkach tarkujemy cukinię, odciskamy sok, dodajemy starte na małych oczkach marchewki, wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Dodajemy kaszę kuskus, aby kulki lepiej się zlepiły, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ewentualnie dodajemy bułkę tartą dla złączenia. Formujemy kulki, które później podsmażamy na oleju (możemy je również upiec w piekarniku z termoobiegiem) 



Tak przyrządzone kulki podajemy z ugotowanym rosołem :) Pyyyychaaa!!! Zarówno przed weekendowymi szaleństwami, jak i po :)



Smacznego!


Kulki

1 komentarz: